Om Stadex i media

Kategoriserad Under: AB Stadex, Nyheter
Moskén fick stänga så att Stadex kan vara kvar (Foto: Skånskan/Matso Pamucina)
Moskén fick stänga så att Stadex kan vara kvar (Foto: Skånskan/Matso Pamucina)

2009-02-27 Skånska Dagbladet:
Moskén kvar sedan bygglovet upphört
“Etablering av ytterligare publika verksamheter i området motverkas nu också aktivt av kommunen.”

2005-08-25 Sydsvenskan:
Risk för fler allvarliga miljöolyckor i Skåne
“Ett av Malmös högriskföretag är relativt centralt beläget – bara några hundra meter från bostadsområden som Rosengård, Sofielund och Lönngården. Stärkelsefabriken Stadex AB på Kopparbergsgatan i Malmö har fått den allra högsta skydds-klassen på grund av sina innehav av propylenoxid. Två gånger, i maj 2001 och september 2003, har närområdet spärrats av sedan bränder hotat att framkalla giftmoln och explosioner.”

2003-09-05 Sydsvenskan
Storbrand i kemifabrik var anlagd
Enligt anställda på företaget har det vid ett flertal tillfällen hänt att obehöriga tagit sig in på området, trots att höga taggtrådsstaket och stora stängsel inhägnar fabriken. Uppgiften dementeras dock av fabrikens underhållschef Jonny Hellberg som menar att fabrikens säkerhet är god.
- Det måste vara fel. Området är stängt, säger han.”

2003-05-12 Sydsvenskan:
Klubben som kämpar för att få festa
- Jag fattar inte. Min son går i skolan femtio meter från Stadex och jag bor med familjen i ett hus här i närheten. Hur kan kommunen tycka att det är okej, samtidigt som vi inte får ha det här som samlingslokal, frågar Almir Dedic.”

2003-05-03 Sydsvenskan:
Flytt sätter ny krydda på jobbet
I veckan stängde Sopstationen på Grängesbergsgatan, där man inte längre får vara kvar på grund av närheten till kontinentalbanan och stärkelsefabriken Stadex.”

2002-05-15 Sydsvenskan:
Regler förvandlade butiker till grossister
Det skulle gå att ändra med en ny beteckning men kvarteren ligger för nära Kontinentalbanan och kemiföretaget Stadex, anser kommunens ansvariga politiker med stöd av räddningstjänst och polis.”

2002-02-14 Sydsvenskan:
Få föreningar kvar på Norra Grängesbergsgatan
- Hade skolorna sökt bygglov idag hade de inte fått det, säger Mats Bohman vid stadsbyggnadskontoret. Men ett tillstånd är ett tillstånd och de andra har ett tidsbegränsat tillstånd som måste förnyas, vi vill inte förvärra den situation som finns.”

2002-02-13 Sydsvenskan:
Loppis tvingas bort från farligt område
- Man känner sig som Don Quijote, man slåss mot väderkvarnar, säger Christer Andersson, ansvarig för Sopstationen på Norra Grängesbergsgatan.”

2002-02-13 Sydsvenskan:
Skolor också inom riskzonen
Stadex har funnits i området i över 40 år utan någon incident, men nu har snart all oönskad aktivitet blivit flyttad från området.”

2001-06-01 Sydsvenskan:
Handlar tvingas lämna sina lokaler
Kommunen vann striden om Norra Grängesbergsgatan. Malmö kommun har sedan 1999 försökt få bort företagarna med hänvisning till att de bedriver detaljhandel och att området är planlagt för industriverksamhet.”

2001-06-01 Sydsvenskan:
Jag vill inte vara ansvarig för en katastrof
Pålsson har besökt moskén där upp till 300 människor samlas. Han talar om Stadex, den kemiska fabriken i närheten där det “varit lite småsmällar”.”

2001-05-12 Sydsvenskan:
Explosion i stärkelsefabrik orsakade giftläcka
En kraftig smäll skakade på lördagskvällen Stadex fabrik i stadsdelen Sofielund.
Det cancerframkallande ämnet propylenoxid läckte ut och fabriksområdet fick spärras av på grund av risken för ytterligare explosioner.”

2000-11-07 Sydsvenskan:
Upprörda känslor i möte med myndigheter
- Varför har ni inte informerat de boende om den farliga industrin, de bor ju närmare än vad föreningarna ligger? Hur tror ni det känns för dem att bo så nära fabriken om den är så farlig att några ynka invandrarföreningar måste stänga? frågade Christer Svensson.”