Demonstrationsporträtt #7: Zulumbe Malmö Candombe

Kategoriserad Under: Nyheter

zulumbe 016

Zulumbe Malmö Candombe spelar upp för det demonstrationståg som avgår från Möllevångstorget kl 13.00 och håller oss varma och i takt tills vi möter det andra tåget ifrån Rosengård framför Stadex. Foto: Rebecca Löfstrand

Onsdag kväll och killarna i Zulumbe Malmö Candombe värmer upp för fullt inför demonstrationen på lördag. Candombe, som är en trumtradition med rötter ifrån den afrikanska befolkningen i Uruguay, har en lång historia av att användas i sociala, politiska, festliga och revolutionära sammanhang. Inte minst här i Malmö där Zulumbe är en stolt och något uppdaterad efterföljare till grupper som har spelat här på gator och torg i närmare 30 år. Zulumbe består idag av en brokig skara på 12-15 personer och spelade såväl på ESF, COP 15 och på Garaget 8e mars.

-Att delta i sådana här sammanhang är självklart för Zulumbe och ett av syftena med att vi finns till, säger gruppens sammordnare Charlie Perolari

- Den gröna revolutionen behöver hjärtslag, då slår vi på trumman, utbrister Carlos Clavijo.

-Alla här i gruppen är personligt och privat engagerade i miljöfrågor. Att spela på demonstrationen är ett sätt att göra något tillsammans och i ett kollektiv. En fabrik som Stadex borde inte ligga mitt bland bostäder, dagis och skolor. Enligt min personliga åsikt borde den med sina farliga ämnen inte finnas på moder jords yta överhuvudtaget. Det är dax att kommunen, politiker och företagsägare skärper sig och tar ansvar på ett långsiktigt hållbart sätt! säger Nicholas Conti och sätter punkt.